טרריום 

טרריום הוא גן מיניאטורי המשחזר את סביבת הגידול האופטימלית לצמחים בתוך כלי זכוכית אטום.
איטום מלא של המיכל כולא את הלחות בגן הזכוכית, ומאפשר לצמח להזין את עצמו לאורך שבועות, חודשים, ואפילו שנים.

קרא עוד

איך זה עובד בדיוק?

טרריום בתצורה הנכונה הוא למעשה סביבת גידול עצמאית ואטומה עבור צמחים - אשר אינה מצריכה טיפול. בהסתכלות טיפה פשטנית - בתוך טרריום נוצר אקוסיסטם עצמאי שמשחזר בתוכו חלק מהתהליכים המתרחשים בכדור הארץ.

ביניהם - מחזוריות המים והפחמן. בכדור הארץ המים מתאדים מהקרקע, הצמחים האוקיינוסים והאגמים ונוצרים עננים שממטירים את הגשמים חזרה אל כדור הארץ. משום שהכלי של הטרריום אטום - אין למים לאן לברוח. הלחות שמתאדה מהצמחים וממצע השתילה בתוך הכלי מצטברת על הדפנות שלו. אחרי זה המים זולגים לתחתית הכלי ובדרך עוברות ניקוי דרך הפחם הפעיל שמופח רעלים ומנקה את המים.

מה לגבי אוכל? דישון?

האוכל של הצמחים מגיע מהאדמה (מצע השתילה). בתוכו יש את החומרים שהצמח צריך כדי לגדול. 
החומר משתחרר באופן מבוקר ואיטי לאורך תקופת זמן ארוכה. עם הזמן הצמחים ״לומדים״ את מגבלות הצמיחה שלהם וצורכים פחות.

איך הצמחים לא ״נחנקים״?

מבחינת החמצן - בגלל שהכלי שקוף ומאפשר כניסה של קרני אור - הצמח מסוגל לבצע פוטוסינתזה ולמעשה מפיק לעצמו את החמצן הדרוש. הצמחים מפיקים חמצן במהלך היום ונושמים חלק ממנו בלילה - כאשר בתהליך הזה גם משוחרר פחמן שהוא חיוני לתהליך הפוטוסינתזה. הצמחים מפיקים יותר חמצן ממה שהם צורכים בלילה. כך שאין מחסור.

ליצירת קשרעבודות שליאיך להכין טרריום

מה זה טרריום?

טרריום בתצורתו הנכונה הוא למעשה סביבת גידול עצמאית ואטומה עבור צמחים הזקוקים לתנאי גידול דומים - במקרה שלנו, צמחים טרופיים שזקוקים ללחות גבוהה, דישון מועט ואור דיפוזי.

איך זה בכלל אפשרי?
 
הלחות אשר מתאדה מהצמחים וממצע השתילה בתוך הכלי מצטברת על הדפנות שלו. אחרי זה המים זולגים לתחתית הכלי ובדרך עוברות ניקוי דרך הפחם. זה מקור המים של הצמחים. 

גם אוכל צמחים זקוקים!
 
האוכל של הצמחים נקרא ״דשן״. הדשן של הטרריום מקורו במצע שתילה המכיל בתוכו רכיבי דישון אורגנים שונים.

איך הצמחים לא ״נחנקים״?
מבחינת החמצן - הצמחים מפיקים חמצן במהלך היום ונושמים חלק ממנו בלילה - כאשר בתהליך הזה גם משוחרר פחמן שהוא חיוני לתהליך הפוטוסינתזה. הצמחים מפיקים יותר חמצן ממה שהם צורכים בלילה.

טרריום בתצורה הנכונה הוא למעשה סביבת גידול עצמאית ואטומה עבור צמחים - אשר אינה מצריכה טיפול. 
בהסתכלות טיפה פשטנית - נוצר בתוך טרריום אקוסיסטם עצמאי שמשחזר בתוכו חלק מהתהליכים המתרחשים בכדור הארץ. כמו מחזוריות המים.

היסטוריה של הטרריום

תושבי לונדון הוויקטוריאנית עקבו אחר שיגעון נלהב ומושקע לגננות. צמחי הצהרה קישטו מכוני יוקרה ובוטנאים חובבים נלהבים היו מבקרים בגני קיו להדר את הצמחים המורכבים והמפוארים. צמחים שלא היה קל כל כך לאחוז באותה תקופה כמו שעכשיו על מנהל המשרד שלך לסדר את המקום עם צמחי גבינה שוויצריים יפהפיים וקיסוס השטן.

הטרריום היה חלק לא קטן, מהפכני באופן שבו אנו מתבוננים ומגיעים על ידי צמחי הבית הפופולריים של ימינו. למעשה, הטרריומים הוויקטוריאניים הראשונים החזיקו במטרה מיוחדת מאוד בהעברת צמחים אקזוטיים רחוקים והפיכתם למצרך נגיש ומבורך לבתינו. אבל ראשית, קצת היסטוריה על האופן שבו הטרריום הצנוע התגלה:

בדיוק כמו פתיתי תירס, פניצילין וכמובן שפכטל מרק, הטרריום התגלה לגמרי במקרה. בוטנאי בדרום לונדון בשם ד"ר נתנאל בגשו-וורד היה דבק בשיגעון העממי סביב הצמחים שוויקטוריאנים אהבו. הוא השתתף באופנה הפופולרית של 'פטרידומניה', קסם לשרכים. לשרכים העדינים של גינתו האחורית שבריריות מסוימת כנגד איכות האוויר שלאחר התעשייה שהשתוללה אז בלונדון. למרבה הצער עבור בגשו-וורד, הרבה שרכים שלו ייכשלו באוויר הערפי והמפויח שהתמהמה ברחבי העיר באותה תקופה.

אבל, הבוטניקה לא הייתה התשוקה היחידה של בגשו-וורד, והאהבה האחרת שלו תעזור לו לפתח פיתרון לשרכים העצובים והחולניים שלו. הוא היה מוקסם מחרקים. במיוחד, עש וזחלים. הוא החזיק בבית חרקים לתינוק, שנקראו 'כריסליז'. כמזל היה לנו, יום אחד הוא הפיל בטעות זרע שרך קטן בתוך צנצנת ובה עש ספינקס. עם הזמן הזרע גדל לשרך קטן בריא ומאושר ולא רעיל. זה גרם לו לחשוב כי צמחים רבים שאוהבים לחות יכולים להתקיים בסביבה מכילה. הלחות שבתוך הצנצנת שמרה על הלחות, מיכל אטום לא אוויר לגמרי עזר לה לנשום, ומעט פחם הסיר את כל הרעלים שהיו מתפתחים באווירה הכלולה.

לאחר תגליתו המהפכנית, רצה בגשו-וורד לחלוק אותה עם העולם. הוא לא טחון את דבריו גם כאשר כתב את המחשה: "על צמיחת הצמחים במקרים מזוגגים בצמוד". ספרו פירט את הביצוע ואופי הטכניקה החדשה שלו. הוא פיתח משהו שנקרא 'מקרה וורדיאן', אלה היו חממות קטנות שהיו מקושטות, אך שימשו גם מטרה פורה ושופעת, שבסופו של דבר חוללה מהפכה בזמינותם של צמחי הבית המודרניים שלנו. המקרה של ורדיאן היה נוסע על העולם על ספינות ויהיה עמוס במערך דגימות מרחוק דרום אמריקה ואוסטרליה. שמירת צמחים אלה בתוך מארז ורדיאני הגנה עליהם מפני אוויר ים מלוח במסעות מפרכים ארוכים חזרה ללונדון וכתוצאה מכך, תהיה טכניקה מהפכנית שתאפשר לנו לייצר ולרדוף אחר האהבה המודרנית שלנו לגננות.